30
04
2018

Potentiella biverkningar av snabb viktminskning

Potentiella biverkningar av snabb viktminskning

Kära läsare, en ny vecka med lite x-tra välförtjänt ledighet står för dörren, med andra ord en ypperlig möjlighet att iaf kort stanna upp och reflektera samt tillåta sig att inspireras kring info om ämnen av dignitet, såsom hälsosam viktnedgång.

Som fundament för att dels förbättra såväl sin självkänsla som att verkligen motivera sig till en långsiktigt bestående och fungerande plan för viktminskning, vill vi i detta inlägg belysa flera av de allvarliga problem och utmaningar som för snabb viktminskning kan vara förknippat med.

 

Att falla nyck för kortsiktiga lösningar på symptom som ger en önskvärd snabb effekt, men som långt ifrån bidrar till den eftertraktade långsiktigt förankrade målbilden som vi verkligen har eftersträvat, har vi säkerligen alla råkat ut för någon gång inom avgörande områden såsom hälsa, jobb och relationer. Ett typiskt sådant område är just drastisk viktminskning. Forskning påvisar att hela 85% av överviktiga personer som snabbt går ner i vikt går upp.

 

  • Även om de flesta potentiella biverkningar kan vara tillfälliga så finns det även synnerligen allvarliga och ofta långsiktigt bestående effekter med för snabb viktminskning. En av de mest påtagliga är gallsten. Gallsten är i gallgångarna och kan vara oerhört smärtsamt. I vissa situationer kan det även orsaka inflammation i levern, bukspottkörteln och urinblåsa. Plötslig minskning av foder minskar också sammandragningar i gallblåsan, som underlättar processen att skapa gallsten.
  • En effekt som oftast (men inte alltid) är något mer tillfällig av sin natur, utgörs av förlorad muskelmassa. Utan tillräckligt med föda för att kunna lösa sina dagliga aktiviteter så tvingas kroppen uppenbarligen till att nyttja andra energikällor. Eftersom kroppen dessvärre är programmerad till att använda fettreserver som sista utväg, varför den först förbrukar muskelmassa.
  • En uppenbart påtaglig och för många väldigt känslig effekt av för snabb viktnedgång utgörs av hårförlust, vilket ibland kan verka för gott. Med tanke på att håret de fakto är gjort av ett protein som benämns keratin och att det prioriteras sist i kroppens hierarki så kan denna negativa effekt bli väldigt drastisk. En tillsynes ytlig effekt men som föga förvånande kan ha en destruktiv kedjeeffekt på såväl självkänsla som självförtroende. Dvs. som sammantaget kan bidra till väl förankrade negativa effekter ur ett helhetsperspektiv, som i sin tur kräver väldigt väl avvägt sammansatta åtgärder för att åter på individen på rätt köl.

 

  • Vissa människor tar piller för att gå ner i vikt utan att inse den mörka sidan av överdrivet intag. Konsumtionen av bantningspiller kan leda till olika medicinska komplikationer såsom ökad hjärtfrekvens och orsaka hjärtklappning.

 

  • Tillfällig frossa kan även det uppstå medan överflödig hud sträckt genom fett kan bli ett så pass bestående problem att kan komma att kräva operation att återställa. En operation som i sin tur kan lämna efter sig bestående ärr i huden.

 

  • Med vår holistiska syn på såväl hälsa som helhet, som på potentiellt bestående viktminskning så vill vi avslutningsvis poängtera att den ofta ack så viktiga inre resan med självbild och närliggande begrepp såsom självkänsla och självförtroende inte är förenligt med duracellbantande.

 

 

I nästa inlägg ser vi fram emot att ur ett konstruktivt perspektiv beröra olika fällor i samband med viktminskning och istället försöka vända denna fakta till värdefulla viktminskningsinsikter. Med detta sagt så önskar vi er alla en trevlig valborgsmässoafton och en skön första maj ledighet ! !

 

Nedan finner ni källa samt lite intressant djupare läsning… / Team Wellness

 

School of Medicine i New York

http://omhalsa.info/naring-och-dieter/de-biverkningar-av-snabb-viktminskning.php

www.ki.se/nyheter/viktnedgång

 

http://omhalsa.info/naring-och-dieter/hur-ga-ner-i-vikt-riktigt.php

Kommentarer
2
Björn

Bra artikel

Andreas Grenthe

Tack björn:)

Leave a reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kontakt


Sveavägen 140
113 50 Stockholm

info@todayacademywellness.se

Användarvilkor
FAQ
Privacy Policy Cookie Policy
Today Academy ©. All Rights Reserved